19 Mayıs 2010 Çarşamba

19Mayıs yazısı

 19 Mayıs: Ulu önder, bizi yoktan var eden, sarı saçlı mavi gözlü dev Mustafa Kemal Atatürk'ümüzün pusulası bozuk olduğundan sahili takip etmek zorunda kalan bir gemiyle Samsun'a çıktığı tarihtir. Atatürk'ün Samsun'a/Anadolu'ya ayak basmasıyla milli mücadelemizde başlamıştır.
Bu bayramın adı 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı değil, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'dır. Atatürk doğum gününü soranlara "19 Mayıs" diye cevap verirmiş.
Gençlere armağan edildiğinden, liselilerin kutlamalarda görev aldığı bayramdır. Okul yıllarında "ilkokullarda tatil mi?" gibi soruların sorulduğuna çok şahit olmuşumdur. Lisedeyken bende katıldım kutlamalara görevli olarak. Lise 1 ve 3 te. 1de 120 kişilik bi erkek grubuyla katılmıştık. 3te de sevgilimle görev almıştık, okuldan bi tek ikimiz görevliydik, o okul flaması bende Türk bayrağı taşımıştım. Bu arada tribünde oturan öğrencilerin, direktif doğrultusunda bacaklarının arasındaki renkli kartonları kaldırarak oluşturdukları güzel görüntü ve kareografileri hep sevmişimdir.
Stadtaki kutlamalar bi kaç saat sürsede, 3-4 hafta hazırlanılan bir bayramdır. Öğrenciler derslerden kaçıcaklarını düşünerek, gönüllü katıldıkları çalışmalar genelde düşündükleri gibi geçmez. Güneş, sıcak, açlık, susuzluk gibi zor şartlarlada mücadele ederler. Amele yanığı garantilidir. Kimi beden hocaları, öğrencilerinin düzenli gözüktüklerini düşünerek ceket çıkartmalarına bile izin vermez ve içten içe yanmalarına sebep olurlar. Eziyet bu kadarlada kalmaz. Mantıksız kostümler seçilir genelde. Erkeklere capri, pembe tayt, pembe şort, dar ve fırfırlı gömlekler falan giydirirler. Heralde bu kıyafet modelleri 60lı 70li yıllardan kalmadır. Atatürk gibi biri gelse ve bayramlarda kullanılan kostümlerde bi inkılap yapsa ii olmaz mı? Tabi bunun yanında, yapılan danslarda da bi düzenlemeye gidilmeli sanki... Diğer taraftan bakarsak beden eğitimi hocaları içinde bir ızdırap halidir bu 19Mayıslar.
Olaylar, gönüllü olarak katılan öğrencilerin istediği gibi olmayabilir her zaman: Sınıfın bir kısmı 19 mayıs çalışmalarında güneşin altında kavrulurken, çalışmalara katılmayan grup okulda bir şekilde vakit geçirir. öğretmenler, provalardaki öğrenciler konulardan geri kalmasın diye ders işlemez. İzin verilirse okul bahçesine çıkılır, top oynanır, maç yapılır. İnekler tabikiyle test çözer.
Bizim katıldığımız senelerde Deniz Lisesi'nin yaptığı kule gösterisi çok etkileyiciydi kesinlikle.
Öneri:
19 Mayıs'ta Turkcell "kampüscell"lilere, Avea'da "Patlıcan"lılara bedava kısa mesaj promosyonu yapabilir mesela.
Bu arada:
Samsun'a çıktığında,
ona da demişlerdir mutlaka:
Amman yaa...
Boşver abi yaa,
Memleketi sen mi kurtaracan?
Mustafa kemal abi yaa
(alıntı: metin üstündağ)
Umarım:
Bu sefer bayram namazını kaçırmam.

Hiç yorum yok: